Soedan
 
Projecten:
 
- Pater Piet Leliveld
 
- Vredesdorpen

Volken

In Soedan wonen ruim 41 miljoen mensen (2006).De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 16 inwoners per vierkante kilometer. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 2,55%.(2006)

Geboortecijfer per 1000 inwoners is 34.53(2006) Sterftecijfer per 1000 inwoners is 8.97(2006)

De levensverwachting is 58,9 jaar.

(mannen 57,7 en vrouwen 60,2 jaar (2006)

 

De Soedanese bevolking wordt gekenmerkt door de tegenstellingen tussen het noorden en het zuiden. In het noorden van Soedan is de bevolking overwegend islamitisch en georiŽnteerd op de Arabische wereld. ( Arabieren 39%) In het zuiden van het land wonen vooral zwarte Afrikanen (52%).

In het zuiden van Soedan wonen drie belangrijke groeperingen: de Niloten, de Nilo-Hamieten en de negervolken. Tot de Niloten behoren de Shilluk, de Dinka en de Nuer stammen.

Tot de Nilo-Hamieten behoren de Bari en de Lotuko stammen. De Noeba, de Fur en de Zande   zijn de belangrijkste negervolken.

 

Godsdienst

De meeste bewoners van Soedan hangen de Islam aan(70%) Ze wonen voornamelijk in noord Soedan. Verder zijn er aanhangers van inheemse godsdiensten (15%) en christenen. (10%)

 

Gezondheidszorg

Een van de grootste problemen in de Soedanese gezondheidszorg is het gebrek aan goed opgeleide zorgverleners. Om de gezondheidstoestand van de bevolking in zuidelijk Soedan te verbeteren, ontwikkelde de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM) voor nieuw Soedan in 1998 een gezondheidsbeleid en richtlijnen om dat uit te voeren. Een van de belangrijkste beleidspunten was de opleiding en ontwikkeling van zorgverleners.

 

Om dit van de grond te krijgen, werden verschillende NGOís uitgekozen om samen te werken met de SPLM. AMREF kreeg een leidende rol bij het opzetten van opleidingsprogrammaís voor basisartsen in Maridi (Zuid-Soedan) om het aantal medische zorgverleners te vergroten. Het resultaat was de oprichting van het Maridi Opleidingsinstituut voor de Gezondheidszorg. De pionierslichting van 18 studenten werd in juli 1998 tot de opleiding toegelaten.

 

Het instituut is gevestigd in Maridi County (in de regio Equatoria) in de buurt van het Maridi Civil Hospital. Op dit moment kan het 96 studenten tegelijk opleiden. Het is de enige basisartsenopleiding in heel zuidelijk Soedan.

 

Het instituut heeft al tien lichtingen studenten aangenomen en daarvan zijn al zes lichtingen afgestudeerd. Het lijkt erop dat het instituut de komende jaren wordt uitgebreid en, zo mogelijk, opleidingen gaat verzorgen voor ander kader in de gezondheidszorg.

 

 

 

 

Copyright © Stichting Kaskazini