Kenia
 
 Projecten:
 
 - Pater Knaap
 
 - Pater Maurice Oloo
 
 - Bakkersproject
   Jan Tersteeg
 
 - John Waweru

Pater Maurice Oloo

 

Maurice Oloo is geboren in 1967 in Kenia; in het Luo-gebied (zuidwest Kenia, de streek rond het Victoriameer). Hij was de protégee van pater Piet van de Westen (Missionaris van de Mill Hill), die vanaf 1975 de opvolger was van pater Knaap in Migori. Hij volgde groot seminarie in Nairobi en werd in januari 2002 tot priester gewijd.

Hij had zijn eigen parochie in het bisdom Isiolo in noord Kenia. Dit is een troosteloos, dor gebied en Maurice werkte in een ver afgelegen deel van dit bisdom. Hij werkte onder de Samburu, dit is een nomaden stam. Hun levenswijze lijkt op die van de Massai.

Bisdom Isiolo ligt 250 km. Ten noorden van Nairobi.

Het Isiolo-district is 25.605 km2.

Er wonen zo'n 145.000 mensen en is verdeelt in diverse stammen zoals: De Boran, Turkana, Somali, Meru en de Samburu.

Het bisdom is opgedeeld in elf parochie’s .

Maurice was pastoor van de Merti Catholic Mission.

Deze plaats ligt nog eens 206 km. ten noorden van Isiolo,

en heeft +/- 15.000 parochianen.

Het gebied ligt aan de rand van de woestijn.

Er valt slechts 143 mm. regen per jaar in de maanden oktober en november. Dus veel te weinig voor landbouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Pater Maurice Oloo voor te stellen aan de mensen van Noorden hebben we hem uitgenodigd om voor te gaan in Noorden tijdens een Afrikaanse viering.

 

Groots Afrikaans feest in de Martinuskerk in Noorden

 

Op Zondag 20 juni 2004 werd in de st. Martinuskerk in Noorden een Afrikaanse mis gehouden die geheel in het teken stond van de op uitnodiging van stichting Kaskazini Overgekomen Father Maurice Oloo. Naast Father Maurice waren de voorgangers Pastoor Straathof en twee paters van de Mill Hill n.l. Pater Kwik en Pater van de westen. Deze laatste was diegene die maurice geinspireerd heeft om priester te worden. tijdens het intrede-lied kwam het kinderkoor al dansend naar binnen met daarachter de voorgangers en het was Pater Kwik ( Muziek-pater ) die de toon zette door klappend binnen te komen en daarmee de kerkgangers meekreeg vervolgens kregen de kerkgangers bij elk Afrikaans lied ( er werden liederen gezongen in Swahili, Lingala, Congolees, Twi, Latijn, Nederlands.) Steeds makkelijker de handen op elkaar en werd het een geweldige feestelijke viering. Tijdens zijn preek vertelde Father Maurice over zijn werk in Kenia en dat hij in de voetsporen van Pater Knaap en Pater v/d Westen ook missionaris is geworden maar dan in zijn eigen land. Tijdens de collecte werd een fantastisch bedrag opgehaald en de Cheque van dit resutaat werd afgelopen zondag tijdens de gezinsviering overhandigd door de voorzitter van de stichting Kaskazini Jos Schalkwijk zichtbaar geemotioneerd nam Father Maurice de cheque in ontvangst het het geweldige bedrag van € 1683,74

Dit bedrag gaat Father Maurice besteden voor het opzetten van een medicijnpost in Loparua

inmiddels in maurice weer terug naar Kenia en heeft bij zijn afscheid laten weten dat hij zich in Noorden erg heeft thuisgevoeld en bedankt iedereen die op wat voor manier dan ook zijn verblijf hier heeft mogenlijk gemaakt. Stichting Kaskazini kan terugzien op een fantastische Afrikaans feest waar nog lang over zal worden nagepraat.

 

 

 

Pater Piet van de Westen en Pater Maurice Oloo

 

Tijdens zijn verblijf in Nederland brachten we samen met hem een bezoek aan het graf van Pater Knaap bij de Mill Hill in Oosterbeek.

 

En dan 4 juni 2005 een zwarte bladzijde...............

 

Minuten lang staar ik naar mijn computerscherm…….Het is een e-mailbericht uit Kenia

 

It is so unfortunate and sad that I have to inform you that Rev. Fr. Oloo passed away on Saturday the 4th of June at 2.30 pm.  He will be buried on Wednesday 8th June, 2005. Pray for him that his soul rest in eternal peace. Thank you

 

Ik lees het nog eens, en nog eens…en nog eens. Langzaam begint het tot me door te dringen Pater Maurice Oloo, De pater die we vorig jaar met veel tamtam bij u hebben geďntroduceerd tijdens de Afrikaanse mis op 20 juni De pater die door zijn bezoek een persoonlijke vriend was geworden, De pater die met zijn jonge leeftijd nog een leven voor zich had maar ook weer een “projekt” waar we in geloofde ( Hij was immers gedoopt door onze Pater Knaap ) deze pater was overleden……….. U begrijpt dat dit een zware klap voor ons was. 

 

We hebben diverse keren kontakt gehad met Kenia en ook met zijn opvolger

Pater Barnabas welke ons verzekerd heeft dat hij de lopende zaken ons aangaande zal afwikkelen in de geest van pater Maurice ( we weten dat hij de opbrengst van zijn collecte heeft besteed aan medicijnen e.d. voor het opzetten van een apothekerspost, en ook hadden we via de stichting derde werled werkplaats diverse spullen naar Pater Maurice laten sturen zoals handnaaimachines, trapnaaimachines, breimachines  gereedschapsets van deze dingen zal Pater Barnabas laten weten hoe het besteed is en we zijn hem daar dan ook dankbaar voor. 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Stichting Kaskazini